Als je echt iets wilt… (over schrijven met een doel)

‘Wat doe je als je verdacht wordt van moord op een kind, jezelf denkt de dader te zijn maar je intuïtie vertelt dat dit niet klopt?’ Met die vraag in mijn hoofd doolde ik begin oktober rond op het vliegveld Eindhoven. Naast dat raadsel drongen zich helaas nog veel meer kwesties aan me op terwijl ik driftig naar afleiding zocht tussen de tentoongestelde boeken in de luchthavenkiosk.

Mijn hersenpan maakte overuren en de kortsluiting was nabij na een aantal heftige maanden van verlies, ziekte, hoogte- en dieptepunten plus geharrewar in Villa Kakelbont. De Masterclass van de Schrijf Compagnie kon niet op een beter moment komen. Ik verheugde me enorm om Marelle en Jan weer te zien en was benieuwd naar de medeschrijfsters waar ik er dit keer niet een van kende.

‘Wat praat jij rustig, jij oogt zo relaxed.’ typeerde aankomend debuutauteur Barbara me tijdens een van de eerste trainingen op de magische berg van Casa Perspectiva. Schijn bedriegt en Marelle prikte binnen een dag dwars door mijn pantser. Tranen vloeiden voor het eerst sinds lange tijd en ik voelde de ballast langzaam van mijn schouders glijden. Sterker nog: de mist trok op en mijn hoofd werd leger en leger, een voorwaarde om in de schrijversflow te komen.

‘Met een vol hoofd kan je niet schrijven.’ Een van de citaten van Marelle Boersma, naast bestsellerauteur van 13 boeken en gepassioneerd schrijfdocent samen met haar Jan een uitstekende gastvrouw op hun quinta in het ruige binnenland van de Algarve. En het klopt! Als resultaatgericht mens vind ik het een enorm falen dat ik nu al drie jaar met Bonuszoon bezig ben en ik kan niet anders concluderen dat schrijven vaak onder aan de prioriteitenlijst beland omdat er altijd zaken zijn die voorrang verdienen. Gek eigenlijk als je steeds opnieuw merkt dat schrijven je lust en je leven is. Daarom moet, eenmaal terug in Nederland, de knop om en mag de waan van de dag geen excuus meer zijn. Het is een kwestie van ‘gewoon doen’, ‘jezelf de tijd gunnen’ en ‘rust inplannen om te schrijven.’

‘Als je echt iets wilt dan lukt het ook!’ Dit zeg ik altijd tegen mijn dochters als ze ergens tegen op zien of onzeker zijn over hun eigen kunnen. Tijdens de schrijfweek in
Portugal drong mijn eigen wijsheid zich aan me op en beschaamd moet ik toegeven dat ik er te weinig naar luister. Maar de knop is om want er is een doel: Voor 1 januari 2018 moet het manuscript klaar zijn. Een belofte die Barbara, Kristel, Tamara, Ellis en ik elkaar hebben gedaan. Wij vormen de eerste debuutauteurs van de Schrijvers Compagnie en in 2018 kan je onze boeken lezen. Niet ‘hopelijk, maar ‘op zeker’! want als je echt iets wilt, dan lukt het ook!

Volg onze vorderingen via barbaraschrijft.nl, facebookpagina Familiegeluk en binnenkort de websites van Ellis Souwerbren, Tamara Onos en Kristel Stassen. Vanaf volgende week kan je me naast antoinetteschrijft.nl ook vinden op Facebook en Instagram waar ik samen met jullie het antwoord ga vinden op de hamvraag van de hoofdpersonage van mijn thriller Bonuszoon: ‘Wat doe je als je verdacht wordt van moord op een kind, jezelf denkt de dader te zijn maar je intuïtie vertelt dat dit niet klopt?’ Spannend? Raadselachtig? Zeg het maar!

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *