Een detox die werkt!

Gisterochtend liep ik met verwachtingsvol hart naar de badkamer. Tot dan toe zat er bij mijn dagelijkse tas met detoxflessen een opbeurende ansichtkaart. Ik was geweldig, wat deed ik het goed en nog even volhouden. Mijn laatste dag detox ging vergezeld met een belofte. ‘Today the magic is gonna happen’ stond op de kaart. Na 4 dagen ontgiften zou mijn lijf alle opgedronken mineralen en vitaminen omzetten in een sprankelende huid, glimmend haar, een heldere geest en tomeloze energie.

In de badkamerspiegel zag ik hetzelfde hoofd als 5 dagen geleden; een aardig geknipte coupe haar door de nieuwe, veel te dure, kapper die me overigens ook deze detox-kuur heeft aanbevolen, de nodige groefjes en licht afgezakte wangen en toen ik verder naar beneden keek zag ik het overtollige spek op de verkeerde plek. Kortom; ik was precies dezelfde als voor de 15 liter koudgeperste sapcreaties.

De weegschaal wees 2.5 kilo minder aan. Dat is mooi. Voor even, want ik weet; het eerste glas wijn levert me weer een extra 2 kilo op en als ik vervolgens van pure frustratie een halve zak drop opsnoep is er een kilo af. Geen peil op te trekken.

De timing van de detox leek me tevoren geweldig. 5 dagen cleansen en dan rechtstreeks door naar de berg van Marelle en Jan waar inspiratie van de eerste en heerlijke gerechten van hem met elkaar wedijveren. In combinatie met die detox-heldere geest van mij zou het herschrijven van Bonuszoon een makkie worden. En dat was heel welkom want hetgeen ik het liefste doe, schuif ik nu al bijna een half jaar voor me uit. Faalangst, writers-block, het perfect willen doen maar niet willen teleurstellen: zeg het maar. Feit is dat ik de afgelopen maanden slechts omtrekkende bewegingen maak rondom mijn 86.000 woorden tellende manuscript.

Mijn vorige blog over Palmkool oogstte de nodige reacties. Zo was daar een vrouw die helemaal los ging op de Linda-lijnt afvalrace. Linda was zogenaamd door de mand gevallen met de cover van haar laatste magazine waarop ze staat afgebeeld in een obese lijf. Marketing en integriteit. Mensen vinden dat een lastige  combinatie. Ik vind dat onzin; commercie en empathie gaat samen als je ergens voor staat. Het is toch mooi dat een bekende Nederlander zich kwetsbaar durft op te stellen en vervolgens een beweging tot stand brengt? En daarmee mag ze best geld verdienen. Daar is niets mis mee. Er zijn kennelijk genoeg volgers die in haar geloven. Mooi toch?!

Er is ook een steeds groter wordende groep mensen die bewust bezig is met voedsel. Er is heel wat mis met de voedselindustrie en daarom begrijp ik de biologische winkels en diervriendelijke slagerijen wel. Maar er zijn grenzen. Op zoete aardappel hoor je te kauwen en in een appel-munt sapje hoort geen cayennepeper of kurkuma. Op het vliegveld dronk ik gistermiddag mijn laatste fles bieten-citroen sap. Een paar uur later zat ik aan de verse tomatensoep van Jan met ingrediënten van eigen land. Ik smeerde een snee zelfgebakken brood met een weldadig laagje boter en luisterde naar de prachtige verhalen van 7 vrouwen met dezelfde passie. Het dove gevoel in mijn hoofd verdween tussen de bloemenzee op de berg en maakte plaats voor schrijversenergie.

Na een nachtje slapen in de relaxte bed & breakfast weet ik het zeker: vandaag begint mijn echte detox. Eentje die werkt!

One thought on “Een detox die werkt!

  1. Wat een leuke inspirerende blog. Ik wens je veel succes met het herschrijven van Bonuszoon en laat je maar lekker culinair verwennen door Jan. Ik ben benieuwd of het werkt in Portugal. Ik ga voor een vierdaagse retraite in juni.
    Groetjes en veel plezier daar.
    Marianne Leerkes

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *